Kamikochi, een prachtig stukje natuur in Japan

Kamikochi, een prachtig stukje natuur in Japan

Op 1,5 uur reizen met de bus vanaf Takayama ligt het mooie natuurgebied Kamikochi. Dit natuurgebied ligt midden in de “Japanse Alpen”. Je vind er imposante bergen, kristalheldere meren, brutale apen, een indrukwekkende rivier en mooie wandelpaden die door het gebied slingeren. Hou er wel rekening mee dat Kamikochi alleen van de maanden april tot en met november bereikbaar is. In de winter ligt er teveel sneeuw en is het gebied niet te bereiken met de bus.

Populair onder Japanse Toeristen

Kamikochi is populair onder de Japanse toeristen. Het beste is om de weekenden te vermijden en op een doordeweekse dag naar Kamikochi af te reizen. Het schijnt in de weekenden en in de maanden september, oktober en november erg druk te zijn omdat dan de bladeren van de bomen in de meest prachtige tinten, oranje, geel, bruin en rood kleuren . Wij waren er op een woensdag in mei als dagtrip vanuit Takayama en vonden het prima te doen. Natuurlijk waren er andere toeristen, vooral aan het begin bij Kappa bridge waar enkele restaurants staan is het druk. Hoe verder je wandelt, hoe minder toeristen je tegen komt (maar dat is vaker regel dan uitzondering).

In het voorjaar heb je kans om jonge aapjes te spotten!

Brutale apen

In het gebied leven veel wilde dieren zoals: vogels, bevers, herten, vosjes, apen en zelfs beren. Die beer zijn wij gelukkig niet tegengekomen, maar we hebben wel 2 groepen wilde apen gespot. Wij bezochten Kamikochi in mei en in het voorjaar betekend dat jonge beestjes! De apen hadden schattige ieniemienie babyaapjes!  Wij hadden geluk dat er 1 groep apen super dicht bij het wandelpad in de bosjes zaten te relaxen. Ze keken ons brutaal aan en bleven gewoon zitten. Het was fantastisch om te zien hoe de babyaapjes met elkaar aan het ravotten waren. Na ruim een half uur genieten en vele foto’s verder gaf mijn partner aan dat hij de apen nu wel gezien had… Ah nog heel eventjes dan, thuis hebben we die apen tenslotte niet! 😉

Kappa Bridge

Ik raad je aan om je wandeling te beginnen bij Kappa Bridge. Wanneer je uitstapt bij de bus terminal loop je een klein stukje richting Kappa Bridge. Bij de bus terminal staat ook het visitor center waar je even snel een kijkje kan nemen en je kan gelijk kijken hoe laat de bussen weer terugrijden. Bij Kappa Bridge heb je gelijk één van de mooiste uitzichten die ik in Japan ben tegen gekomen. Ik geloof dat ik zeker 10 minuten heb staan staren naar de spitse bergen bedekt met sneeuw en de kolkende felblauwe rivier die aan mij voorbij raasde.

Het kraakheldere water van Myojin Pond

Een heerlijke wandeling

We zijn eerst de Kappa Bridge overgestoken en zijn richting Myojin Pond gewandeld. Je loopt hier over vlonders boven een stuk moeras, steekt meerdere keren de rivier over en wandelt over prachtige bospaadjes. Onderweg is het rustig met af en toe wat andere toeristen die je vrolijk begroeten: Konichiwa! Eenmaal aangekomen bij Myojin Pond betalen we netjes entree (ongeveer € 1,-) om even lans de pond te kunnen wandelen.

Vlakbij de pond is er een restaurantje met alleen maar Japanse gerechten. Het is er zo vol dat we besluiten om door te lopen. We waren gelukkig zo slim om zelf onze flesjes water en broodjes mee te nemen. Bij Myojin Pond steken we de brug over en lopen terug aan de andere kant van de rivier richting Kappa Bridge. Het wandelpad aan deze kant van de rivier is een stuk saaier, je loopt vooral over een breed grindpad tussen de bomen.

Lekker appeltaartje met Matcha thee tijdens een pauze bij Kappa bridge

Wanneer we weer bij Kappa Bridge aankomen eten we een lekker appeltaartje en nemen we een groene matcha thee. Daar kom ik er achter dat ik die beroemde matcha thee eigenlijk helemaal niet lekker vind! Blegh!

Na deze welverdiende pauze besluiten we om nog verder te wandelen richting Tashiro Pond en Taisho Pond. Het is vlakbij Tashiro Pond dat we de groep apen met baby’s tegenkomen. Het is hier heerlijk rustig en we komen op dit gedeelte maar weinig andere toeristen tegen. Tashiro Pond stelt niet veel voor, hij is al bijna helemaal opgedroogd. Je hebt hier wel nog een paar hele mooie uitkijkjes op de bergen met groene weides en de rivier op de voorgrond.

Bij Taisho Pond is het ineens weer een stuk levendiger. Er blijkt net een bus met schoolkinderen te zijn aangekomen. De schoolkinderen moeten netjes bij elkaar staan voor de schoolfoto met daar achter Taisho Pond. Bij Taisho Pond spotten we nog een paar bijzondere eenden en vanaf hier nemen we de bus terug richting Takayama. We hebben geluk, er blijkt over 5 minuten al een bus aan te komen en met die Japanse stiptheid staat de bus 5 minuten later netjes bij de halte.

Hoe kom je er?

Kamikochi ligt precies tussen Takayama en Matsumotou en is vanaf beide plaatsen in ongeveer 1,5 uur te bereiken.

  • Vanaf Takayama neem je de Nohi bus naar Hirayu Onsen. De bus doet er ongeveer 50 minuten over. Wanneer je aankomt in Hirayu Onsen stap je over op de volgende bus die je naar Kamikochi brengt. Je hebt ongeveer 20 minuten overstap tijd. De volgende bus brengt je in zo’n 30 minuten naar Kamikochi. Voor meer informatie check hier het bus schema van Nohi.

  • Vanaf Matsumoto kan je met de bus of met de trein en het laatste stukje met de bus naar Kamikochi. Neem de Matsumoto Electric Railway naar Shin-Shimashima Station. Dit duurt zo’n 30 minuten. Vanaf Shin-Shimashima neem je nog 1 uur de bus naar Kamikochi. Er gaan ook bussen rechtstreeks vanaf Matsumoto.

Dit mag je niet missen tijdens je bezoek:

  • het overweldigde uitzichtpunt bij Kappa Bridge;
  • het wandelpad van Kappa Bridge naar Myojin Pond nemen (aan de noordkant van de rivier);
  • ga wilde babyaapjes spotten in het voorjaar;
  • geniet van de kleurenpracht van de natuur in het najaar

Wanneer bezoeken?

In de maanden april tot en met november gaat het park open. Het is afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die in de winter is gevallen wanneer het park open gaat. In het voorjaar (april en mei) is alles fris groen, ligt er nog sneeuw op de bergpieken en heb je kans om die o zo schattige babyaapjes te spotten. Een andere goede periode is in het najaar september en oktober. De bomen kleuren dan in de mooiste oranje en rode tinten.

Mijn beoordeling

Ik vond Kamikochi een verrassend leuk natuurgebied. Voordat ik naar Japan ging wist ik niet dat er zoveel prachtige natuur in Japan te vinden is. De indrukwekkende bergen en kristalheldere rivier zorgen voor een onvergetelijke dag in de buitenlucht. Kamikochi is zeker een bezoek waard en staat dan ook in mijn top 3 te bezoeken plaatsen in Japan!

Handige websites voor je bezoek

  • Als eerste verwijs ik je naar de officiële website van Kamikochi. Hier staat veel informatie en wanneer het park open gaat. Wij hebben regelmatig gebruik gemaakt van deze website.
  • Kijk op de website van Nohi Bus voor de route en de vertrektijden van de bus.
  • Meer informatie over wandelroutes en een plattegrond van Kamikochi vind je hier.

Wil je verder lezen over Japan? Bekijk dan snel één van mijn andere blogs!