Het indrukwekkende Himeji Kasteel

Het indrukwekkende Himeji Kasteel

Op onze rondreis door Japan bezochten wij een aantal kastelen, het mooiste en indrukwekkendste  kasteel vonden we het Kasteel van Himeji. De meeste kastelen uit de tijd van samoerai zijn replica’s omdat ze door aardbevingen of oorlogen verwoest zijn. Het kasteel van Himeji is nog in originele staat en heeft zelfs de bombardementen van de tweede wereldoorlog overleefd! Het kasteel staat sinds 1993 hoog op de UNESCO werelderfgoedlijst vermeld.

Een stukje geschiedenis

Het kasteel is in de 14e eeuw gebouwd in de Muromachi periode. In de eeuwen daarna is het kasteel door oorlogen meerdere keren van eigenaar gewisseld. Het kasteel is dan ook stukje bij beetje verbouwd door elke kasteelheer. De laatste uitbreidingen van het kasteel dateren uit 1618 en is 400 jaar later nog hetzelfde gebleven. Het Himeji Kasteel wordt ook wel ‘Hakurojō of ‘Shirasagijō’ genoemd, dit betekend Witte Reiger Kasteel. Het kasteel heeft deze naam te danken aan de kleur die het heeft (het is helemaal wit met zwarte daken).

In de tweede wereldoorlog werd Himeji getroffen door zware bombardementen, de Japanners hadden het Kasteel verborgen onder enorme groene zeilen zodat het vanuit de lucht niet opviel. Wonder boven wonder werd het Kasteel niet geraakt en kunnen wij er vandaag de dag nog van genieten.

Tips voor een bezoek aan het Himeji Kasteel

Wij bezochten het kasteel vanaf Kyoto. Wanneer je het treinstation uitstapt zie je aan het eind van de lange laan het kasteel in de verte al staan. Het is ongeveer 15 minuten lopen naar het kasteel. Wij gingen expres vroeg op pad zodat het nog niet al te druk was met andere toeristen, dit bleek een goede keuze! Het kasteel is geopend van 09:00 uur tot 18:00 uur. De laatste entree is 17:00 uur, al adviseer ik je om er tussen 09:00 en 10:00 te zijn. Om op je gemak het hele complex te bekijken ben je al snel 1,5 tot 2 uur kwijt.

De stad Himeji

In de stad Himeji wonen zo’n 500.000 inwoners, wat voor Japanse Steden relatief weinig is. Je kunt via de overdekte winkelstraat Miyuki-dori van het treinstation naar het kasteel lopen. In de ochtend zijn er nog maar weinig winkels open, het is misschien leuker om door deze winkelstraat na je bezoek aan het kasteel te lopen. Het kasteel is de bekendste bezienswaardigheid van Himeji.

Naast het kasteel kan je nog een bezoek brengen aan het tempelcomplex van Engyo-ji. Bij dit tempelcomplex zijn veel scenes voor de film: The Last Samurai opgenomen. Dit complex kan je alleen bereiken via de Shoshasan kabelbaan. Zelf heb ik dit complex helaas niet bezocht omdat wij er te weinig tijd voor hadden, maar het staat bij mijn volgende bezoek aan Japan hoog op mijn lijstje. In Himeji zijn verder weinig andere echte bezienswaardigheden.

Hoe kom je er?

De meeste toeristen bezoeken het Himeji Kasteel als dagtrip vanuit Kyoto, Osaka of Hiroshima. Vanuit deze plaatsen is Himeji in ongeveer 1 uur te bereiken. Wij hebben het kasteel bezocht toen we van Kyoto naar Hiroshima reisden.

Voor alle recente informatie verwijs ik je naar de officiële website van het Himeji Kasteel.

Wil je verder lezen over japan? Bekijk dan één van mijn andere blogs: