Citytrip Wenen

Citytrip Wenen

Wenen is een bijzonder leuke bestemming voor een stedentrip. Wenen (ook wel Wien of Vienna genoemd) is de hoofdstad van Oostenrijk en er wonen ongeveer 2 miljoen mensen. Je vind hier statige gebouwen in de oude binnenstad, mooie kathedralen, beroemde kastelen, de paleizen van Sisi en ontelbaar veel musea. Ik verbleef 4 volle dagen in Wenen en heb een goede indruk van deze stad gekregen. In deze blog vertel ik jou over de leukste bezienswaardigheden, waar te overnachten en leuke activiteiten die je eigenlijk niet over mag slaan!

Paleis Hofburg

Dit paleis is één van de meest beroemde paleizen in Wenen. Wanneer je het oude centrum bezoek kan je eigenlijk niet om paleis Hofburg heen. Een lange tijd hebben de Habsburgers over het toenmalige Keizerrijk Oostenrijk geregeerd vanuit dit paleis. De hele hofburg bestaat uit negentien binnenplaatsen en wordt omring door prachtige tuinen en parken. Je kan hier gemakkelijk een hele dag ronddwalen. Je vind hier tegenwoordig de diverse musea waaronder de schatkamers met kroonjuwelen en het Sisi museum, de Spaanse rijschool en de nationale bibliotheek.

Bezoek de Spaanse rijschool

Wanneer je Wenen bezoekt mag je de Spaanse Rijschool eigenlijk niet overslaan. Deze beroemde rijschool is ontstaan in de zestiende eeuw. Hier werden de paarden (alleen maar Lipizzaners) van rijke adellijke families getraind. Tegenwoordig kan je deze oude rijkunst bewonderen door een show of een ochtendtraining bij te wonen.

Slot Belvedere

Slot Belverdere was het zomerverblijf van een Franse generaal, Eugenius Frans van Savoye. Het bestaat uit twee paleizen, de Obere Belvedere en Untere Belvedere. Tussen deze gebouwen ligt een prachtige tuin die ook zeker een bezoekje waard is. De paleizen zijn nu te bewonderen als kunstmuseums, je vind er werken van beroemde kunstenaars zoals van Gogh en Monet.

De Stephansdom

Deze prachtige kathedraal staat midden in het oude centrum. De kerk stamt uit de twaalfde eeuw en de toren is wel 136 meter hoog! Je mag de kerk gratis bezoeken, maar wanneer je de toren op wilt moet je entree betalen.

Ga een rondje in het reuzenrad van Prater

Wanneer je met kinderen op reis bent of je bent alle museums en gebouwen even beu raad ik je aan om naar het pretpark Wurstelprater (ofwel Prater) te gaan. Er staan hier enorm veel leuke kermisattracties, zoals spookhuizen, reuzenrad, botsauto’s en verschillende achtbanen. Daarnaast kan je hier prima van een hapje en drankje genieten. De entree is gratis, je betaald per attractie.

Bezoek het paleis van Sisi

Slot Schönbrunn is één van de bezienswaardigheden die je absoluut niet over mag slaan! Vroeger stond dit paleis middenin de natuur, tegenwoordig staat het middenin de stad. In het paleis woonde Keizerin Sisi, welke het paleis heeft laten verbouwen. Het paleis bestaat uit 1.400 kamers, waarvan je er 40 kunt bezoeken. Ik vond deze rondleiding door de 40 kamers echt de moeite waard, de ene kamer is nog mooier versierd dan de andere. Wanneer je door de tuinen de heuvel opwandelt richting Gloriette heb je een prachtig uitzicht over Slot Schönbrunn en Wenen.

Geniet van een concert of opera

In Wenen kun je verschillende klassieke concerten of opera’s bijwonen. Ze worden in de mooiste gebouwen gehouden, zoals een kerk of operahuis. Zelf heb ik een concert van Mozart en Strauss bijgewoond. Het duurde ongeveer 1,5 uur en we werden naast klassieke muziek vermaakt met af en toe een operazanger en zangeres en dansers. Het was erg mooi en bijzonder om eens mee te maken!

De mooie ferstel passage
Verse producten op de Naschmarket

De Ferstel Passage

In de binnenstad, vlakbij het beroemde Café Central. Vind je de Ferstel Passage. Dit is een mooie passage waar je enkele restaurantjes en winkeltjes vind. Ook al ben je niet op zoek naar iets te eten of drinken, dan is het een erg mooie passage om even door heen te wandelen.

Een hapje eten op de Naschmarket

Op de Naschmarket vind je veel kramen met verse producten, souvenirs, kleding en allerlei andere goederen. Daarnaast zijn er ook veel restaurants gevestigd en op zaterdag is er ook nog een vlooienmarkt. Wanneer je van markten houd is het heerlijk om hier even rond te struinen.

Bekijk onderstaand filmpje voor een sfeerimpressie van Wenen.

Waar overnachten?

Wij verbleven in het betaalbare Austria Trend Hotel Ananas. Dit hotel ligt super centraal in Wenen. Er zijn 2 metrohaltes op loopafstand. Het is een groot hotel met schone kamers. Het ontbijt was erg goed en betaalbaar (€ 11,- per persoon per nacht). Je bent binnen 4 metrohaltes midden in het oude centrum van Wenen. Daarnaast ben je ook erg snel bij slot Schönbrunn en Belvedere. Kortom het hotel heeft een super centrale ligging en heeft normale prijzen.

Let op: Op dit moment is de metrohalte die op 50 meter van het hotel ligt gesloten wegens werkzaamheden. De verwachting is dat deze metrohalte januari 2020 open gaat.