Citytrip Tokyo

Citytrip Tokyo

De meeste reizigers die Japan bezoeken beginnen of eindigen hun reis vaak in de hoofdstad Tokyo. Wanneer je aan Japan denkt, denk je daarna direct aan Tokyo en dat is niet zonder reden! Tokyo is de grootste stad ter wereld en telt ongeveer 38 miljoen inwoners. Met een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam sta je in 11 uur in Tokyo. In Tokyo is enorm veel te zien en te doen. Je kunt er voor kiezen om Tokyo 2 dagen te bezoeken, maar je kan je er ook prima 2 weken vermaken. Wij verbleven zelf 4 volle dagen in Tokyo en dat vond ik voldoende voor een goede eerste indruk. In deze blog zal ik een mogelijke planning voor jou citytrip naar Tokyo beschrijven.

Dag 1 Bezoek het Ueno park, Odaiba en Asakusa

Op jou eerste dag in Tokyo breng je een bezoekje aan het Ueno park, de authentieke wijk Asakusa, met de bekende senso-ji tempel en maak je een rondvaart over de Sumida rivier naar het eiland Odaiba.

Ueno park

Na je ontbijt reis je naar de wijk Ueno. In deze wijk ligt het enorm uitgestrekte Uenopark. In dit park vind je diverse tempels, musea en zelfs een dierentuin. Daarnaast vind je bij de Toshogu Shrine diverse eetkraampjes, zo hebben wij hier als lunch een heerlijke krabbenpootsaté gegeten. De eetstalletjes staan hier tot 4 uur s-middags. Je komt in Ueno park vaak veel schoolkinderen tegen die naar de dierentuin of één van de musea gaan. Wij maakten een leuke wandeling door het park, bezochten een aantal tempels, genoten van een hapje bij één van de eetstalletjes en ploften neer op een bankje om wat te drinken. Wanneer je van musea houd of het is slecht weer kan je één van de vele museums bezoeken, zo vind je hier ook het Tokyo National Museum.

Het eiland Odaiba

Na een ochtend in het Ueno park rondgedwaald te hebben reis je door naar het eiland Odaiba. Op dit kunstmatige eiland in de baai van Tokyo kun je heerlijk shoppen. Er staan een aantal bijzondere bouwwerken waaronder het Fuji TV Building. Op Odaiba vind je daarnaast een replica van het Vrijheidsbeeld welke op de Odaiba Kaihin Koen staat. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Rainbow bridge en skyline van Tokyo. In de avond wordt de Rainbow Bridge mooi verlicht.

Je kunt er dus ook voor kiezen om eerst naar de wijk Asakusa te reizen en later pas naar Odaiba te gaan. Verder vind je op het eiland ook nog een mega gundam (robot) welke 1 keer per uur even tot leven komt en kan je een ritje in het reuzenrad maken. Ook staan er hier diverse museums zoals: het maritiem museum, het Mori building digital art museum en Toyota mega web (een showroom met oude race auto’s en bijzondere designs).

Vanaf Odaiba kun je een cruiseboot nemen naar diverse punten in Tokyo. Ik adviseer je om van Odaiba naar Asakusa te varen. De boot is een uniek design die we in Europa niet hebben. Je kan even lekker zitten en krijgt een heel ander beeld van Tokyo vanaf het water. Op deze website vind je meer informatie over de vaarroutes en tijden.

Tickets voor het Mori Building digital art museum en andere toffe bezienswaardigheden zoals de Sky tree kun je makkelijk kopen via GetyourGuide.

De authentieke wijk Asakusa

Na een middag op Odaiba eiland vaar je eind van de middag naar de wijk Asakusa. Dit is één van de oudste wijken van Tokyo. Hier vind je nog de echte authentieke sfeer met smalle straatjes, tempels, oude houten huizen en winkeltjes. De winkeltjes zijn tot 5 uur in de middag open, dus kom op tijd als je nog wat wilt shoppen. Er zijn in de wijk Asakusa diverse restaurantjes te vinden, ik adviseer je om hier ergens te eten als je dat nog niet op Odaiba hebt gedaan.

Overdag is het in de wijk Asakusa enorm druk met toeristen. Vooral de straten rondom de Senso-Ji tempel zijn vaak helemaal vol. Wanneer je s-avonds de wijk bezoekt is het een stuk rustiger en loop je soms bijna alleen rond de tempel. De tempel en omliggende straten zijn mooi verlicht en er hangen overal lampionnen. Voor een mooi en gratis uitzicht over de wijk Asakusa en de Senso-Ji tempel raad ik je aan om het Asakusa Culture Tourist Information Center te bezoeken. Je mag gratis de lift naar boven nemen en genieten van het uitzicht. Bovenin het toeristencentrum is een kleine bar waar je wat kan drinken. Daarnaast kan je prima uitgaan in Asakusa, er zijn genoeg bars, clubs en theaters te vinden.

Dag 2 Bezoek de wijken Harajuku, Shibuya en Shinjuku

De tweede dag in Tokyo gaan we de wijken Harajuku, Shibuya en Shinjuku bezoeken. Deze wijken liggen allemaal in het westen van Tokyo en grenzen aan elkaar waardoor het gemakkelijk is deze wijken op één dag te bezoeken. Je vind hier hippe mode, mooie uitzichtpunten en één van de bekendste heiligdommen van Tokyo.

De hippe mode wijk Harajuku

We bezochten als eerst het tempelcomplex Meiji Jingu welke ook in de wijk Harajuku ligt. Het complex wordt omringd door mooie tuinen en is verrassend groen en stil midden in de stad. Vanaf de Meiji Jingu loop je door naar Cat street, hier vind je veel bijzondere kledingwinkels. Je vind er vooral veel glitter, punk, my little pony’s en fel gekleurde accessoires.

Ook kan je hier heerlijke crêpes met ijs eten of een bezoek brengen aan één van de kattencafés. Wij bezochten 10 minuten een kattencafé, je betaald per 10 minuten en mag dan onbeperkt gratis drinken (niet dat je veel kan drinken in 10 minuten tijd). Het was grappig om te zien hoe dol de Japanners zijn op katten en hoe ze vertroeteld worden. In de wijk Harajuku kun je ook het Kawaii monster café bezoeken, helaas hadden wij hier geen tijd voor, maar de volgende keer gaan we hier zeker een kijkje nemen!

Drukte in Shibuya

Waarschijnlijk ben je heel de ochtend wel kwijt aan je bezoek aan de wijk Harajuku. Eet een hapje in de wijk Harajuku en reis daarna naar de wijk Shibuya. In Shibuya vind je het drukste kruispunt ter wereld, er steken honderden mensen tegelijk het kruispunt over. Daarnaast vind je hier veel grote bekende modeketens zowel Westers als Japans, ga naar Takeshita street om lekker te winkelen.

Vlakbij Shibuya Crossing en naast het station vind je het standbeeld van Hachiko. De film van deze zielige hond ken je waarschijnlijk wel. Verder kan je in de wijk nog een bezoek brengen aan het yoyogi park, hier vinden vaak optredens plaats. Wij vonden de wijk Shibuya niet zo spectaculair en hadden het vrij snel gezien.

Uitgaan in Shinjuku

In Shinjuku zijn we eerst naar het Metropolitan Government Building gereisd. Je mag dit overheidsgebouw gratis bezoeken en kan de lift naar de bovenste verdieping nemen. Je hebt vanaf hier op 202 meter hoogte een geweldig uitzicht over Tokyo. Wanneer het helder weer is kan je zelfs Mt. Fuji zien! Bij ons was het aan het motregenen, dus Mt. Fuji was helaas in de wolken verdwenen.

Shinjuku is een bekende uitgaanswijk, je vind hier het grootste red light district van Tokyo. Er zijn overal stripclubs, bars en Maid cafés te vinden. De straten zijn vol met felle neonverlichting en de ene reclame is nog uitbundiger dan de andere. Vooral in de avond is het leuk om hier rond te dwalen. Zo bezochten wij een maid café waar we een ijsje hebben gegeten en een indruk kregen van deze kant van Japan. Ik raad je aan om zeker eens een kijkje te nemen in zo’n maid café, het is een stuk onschuldiger dan je van te voren bedenkt.

Loop ook eens door de straten van de Golden-Gai en bezoek één van de kleine barretjes. Vaak passen er maar 6 mensen in één café. Toen wij hier vlakbij door een straatje liepen stonden er allemaal Japanners op hun telefoon te kijken. Wij dachten dat het daar een soort afspreekpunt was, maar toen we goed keken bleek dat ze allemaal Pokémon aan het vangen waren!

Dag 3 Sumoworstelen en Sumida

Wanneer je in Japan bent moet je eigenlijk wel een sumoworstel wedstrijd of training bezoeken. Het is echt super indrukwekkend om eens te zien en waar kan je dat dan beter dan in de mooie Ryogoku Kokugikan in Tokyo. Voordat we s-middags naar het sumotoernooi gingen bezochten we eerst de wijk Sumida.

Op 630 meter hoogte

In de wijk Sumida staat de bekende Tokyo skytree, een 630 meter hoge toren. Wij vonden het heel gaaf om vanaf zo’n hoogte over de stad te kijken. Pas dan krijg je een indruk hoe enorm Tokyo is, er komt zo ver je kan kijken geen einde aan de bebouwing. Met een beetje geluk en goed weer heb je zicht op Mt. Fuji. Ook in de avond is het een aanrader om een uitzichtpunt mee te pakken, wanneer alle verlichting aan gaat ziet de stad er heel anders uit. Naast de sumo-hal vind je het Edo-Tokyo Museum, dit is een mooi museum om meer te leren over de geschiedenis van Japan.

Zwaargewichten in de sumohal

Er vind 3 keer per jaar een sumoworstel toernooi plaats in Tokyo. Deze toernooien duren telkens 2 weken. Wanneer de wedstrijden precies worden gehouden en hoe je kaartjes kunt kopen vind je op de officiële website. Toen we in mei Tokyo bezochten vond er precies een sumoworsteltoernooi plaats. Wij waren helaas te laat met het kopen van losse kaartjes, maar konden gelukkig nog wel mee met een gids. We boekten onze middag sumoworstelen via GetyourGuide.

Wanneer je toevallig in Tokyo bent en er vind een sumoworstelwedstrijd plaats raad ik je aan om er een dagdeel naar toe te gaan. Het is echt een spectaculaire sport en je leert veel over de cultuur. De gids wist veel te vertellen, was zelf super enthousiast en legde uit hoe de wedstrijden werkten. Ook bezochten we kort het sumo-museum. Wanneer er geen wedstrijden zijn kan je ook een ochtendtraining bijwonen. Kortom: wij hadden een super toffe middag bij het sumoworstelen!

Heb je s-avonds nog tijd over? Bezoek dan de uitgaanswijk Roppongi, hier vind je straten vol restaurants, clubs en bars welke vooral voor toeristen zijn. Ze kunnen hier over het algemeen iets beter Engels en ook vind je er Engelse menukaarten. Ook vind je hier grote winkelcentra en heb je vanaf de 53ste verdieping vanaf de Mori-toren ook een mooi uitzicht over Tokyo.

Dag 4 Mariokarten, Akihabara en het Keizerlijk Paleis

Waar mag je nou karten op straat tussendoor het normale verkeer? Nou in Tokyo dus! Wij boekten een hele gave kart tour van 2 uur door de straten van Tokyo bij Maricar. Om 10 uur in de ochtend begon onze tour vanaf de Maricar Shop in Akihabara. In het begin vond ik het best spannend, je gaat tenslotte in een kart over de openbare wegen tussendoor het overige verkeer (en in Japan rijden ze ook nog eens links!). Gelukkig viel het allemaal reuze mee, we reden vrij rustig en de Japanners zijn erg gedisciplineerde rijders. Ze houden netjes rekening met de karts en zijn het waarschijnlijk  inmiddels ook wel gewend. We hebben enorm genoten van de 2 uur durende kart tour. Hou er wel rekening mee dat de karttours soms ver van te voren al volgeboekt zijn, boek dus ruim op tijd als je dit wilt gaan doen.

Games en Anime

Na het karten kun je in de wijk Akihabara een restaurantje zoeken voor de lunch. De wijk Akihabara staat bekend als game en manga wijk. Hier vind je super veel elektronica winkels, arcadehallen, manga-, anime- en film winkels. De Japanners zijn helemaal gek van dit soort spullen en spelletjes. Het is vooral s-avonds leuk om hier rond te wandelen, je kijkt je ogen uit.

Het keizerlijk paleis

Wij bezochten in de middag het Tokyo Station. Het station lijkt erg veel op het station in Amsterdam, het is hierop ook gebaseerd. In het station kan je zo verdwalen, je vind er veel winkels, restaurants en zelfs hotels. Het contrast tussen de hoogbouw in deze wijk en het tokyo station is leuk om te zien.

Vanaf het Tokyo Station loop je de lange straat helemaal af. Je komt uit bij het Tokyo Imperical Palace Park, hier staat het paleis van de keizer. Je kan het keizerlijk paleis niet bezoeken, maar wel vanaf de buitenkant bezichtigen. Je mag wel in een gedeelte van de keizerlijke tuinen, welke mooie grachten, bruggen en bloemenperken bevat.

Heb je s-avonds nog tijd over? Dan raad ik je aan om terug te gaan naar de wijk Akihabara en te genieten van alle neonpracht op de gevels.

Waar overnachten?

Veel reizigers vragen zich af waar ze nu het beste kunnen overnachten in Tokyo. Het is moeilijk kiezen in de miljoenen stad want de keuze is overweldigend. Het hangt natuurlijk helemaal van jou budget af en waar je naar op zoek bent.

Wij sliepen in de toeristische wijk Asakusa in hotel Gracery Asakusa. Het hotel is in oktober 2018 gebouwd en heeft een fantastische ligging. De kamers zijn super schoon maar vrij klein (overal in Japan zijn de kamers vrij klein). Het personeel is erg vriendelijk maar hun Engels is vrij beperkt. Het voordeel om de wijk Asakusa te verblijven is dat je s-avonds of vroeg in de ochtend naar de beroemde Senso-ji tempel kunt wanneer het nog niet zo druk is met andere toeristen. Daarnaast gaat er een rechtstreekse trein vanaf het vliegveld naar de wijk Asakusa.

Verder lezen over Japan? Bekijk dan één van mijn andere blogs:

Tags:
, ,